Posted in 【旅】新加坡 2014 - 3歲時的家庭親子旅行

【新加坡】Singapore Day 1

2014-03-13 至 2014-03-17 (5日)

新加坡之旅, 阿仔第一次搭飛機!

首先要多謝我細佬!
然後簡單講下今次成個行程。

第一日, 我地搭1055時既飛機, 相約9點係機埸等, 食早餐先, 因為飛機冇野食架!
我同阿仔搭7點11分班巴士去機埸, 到達時都只係8點半多D, 所以係機埸慢慢hea又食左零食。
去埋個洗手間佢地就到啦! Check-in, 入去食早餐。好急趕咁食完, 上機都算遲啦! 趕到就得!

原來這是「廉航」, 大人連稅只係千幾蚊個, 又幾抵喎!

Picture

 
睇下呢個小朋友幾開心!


今早又唔算凍, 不過搭巴士就超級凍! 有冷氣都涼, 所以帶左件冷衫著係面, 唔知返黎果日會唔會凍嘛!

4小時都好快就過, 阿仔係咁望出去! 雖然感覺唔到佢對D雲超級好奇, 但佢係好鐘意望! 而且全個旅程都成日扮飛機咁「飛」! 雙手打橫咁行呀!

下午3點04分到左新加坡。阿仔對條行李輸送帶好有興趣! 想摸添! 但太危險啦!
到機埸就拍個照^^
好奇~~ OLYMPUS DIGITAL CAMERA 很好奇!!
我們的行李

拎好行李再去到買飛已經係3點40分! 今次我記得set相機既時間啦!! 所以有得睇返! 平時用開電話就話有時間睇, 但相機唔係成日用, 所以必須要 Set 返好時間先得!
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

搭地鐵去到我地住果間酒店既站-Bugis (屬小印度區) 半小時左右。去酒店Check-in, 放低行李, 阿仔係張床度好興奮係咁跳跳跳!
singapore1 singapore2

出到去行下影下相, 又買下野食。然後搭MRT去Raffles Place, 去我地今日第一個景點, 亦係唯一既一個:魚尾獅像 (Merlion)。

魚尾獅是由當時的 Van Kleef 水族館館長,Fraser Brunner 先生所設計的。魚尾獅的獅頭代表了《馬來紀年記》里所記載、於公園11世紀,三佛齊王國的聖尼羅烏達瑪王子在這座小島所看見的一頭神奇野獸,後來他才知道 那是頭獅子。就此,王子就將這座小島命名爲“Singapura”。“Singapura”在梵文里的意思是獅子(Singa)城(pura)。魚尾則象 征了在王子發現小島前的古城淡馬錫 (Temasek),並代表新加坡是由一個小漁村發展起來的。

高8.6米、重達70噸的魚尾獅塑像是已故新加坡著名工匠林浪新(Lim Nang Seng)先生用混凝土制作的。另一座高2米、重3噸的小形尾獅塑像也是林先生的作品。獅身由混凝土制作,表面覆蓋上陶瓷鱗片,而眼睛則是紅色的小茶杯。

沿途搵野食, 點知最後要行到接近魚尾獅果度先搵到間餐廳, 叫做 Palm Beach Seafood Restaurant, D野都好好食! 真係唔錯! 仲比想像中大碟! 叫最細果種都算幾多! 雖然想話平平地少少地咁食呢一餐, 都食左over 100蚊…!

室外, 但已full booking, 我地坐入面, 仲好, 有冷氣!

食完再出去行過!天已經黑哂啦~ 20140313_210148

line15

有興趣FOLLOW我們的話,
請LIKE FACEBOOK PAGE:

wpid-cymera_20150724_154735.jpg

2014年新加坡之旅

【新加坡】Singapore DAY 1

【新加坡】Singapore Day 2

【新加坡】Singapore Day 3

【新加坡】Singapore Day 4

【新加坡】Singapore Day 5

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s