Posted in 【孕記】2016

參加講座 & 有關DHA

星期日, 下午兩點半去聽講座。
記得上胎都只係聽過兩次講座, 而今胎先係第一次!(27W3D)

20161002_134421_HDR.jpg

今胎第一次去健康院產檢時登記左幾間奶粉公司, 之後曾經有好多電話打過黎, 我好多都冇聽, 而聽過既就係問我參唔參加講座, 但我都全拒絕了!(就係因為唔想去所以先唔聽電話…)

後來見好多媽媽都好熱心咁去參加講座, 仲會收到好多禮物, 有D都確係好吸引!!雖然我依然冇主動去搵講座黎聽, 但咁岩其中一間打電話俾我, 於是我就答應去聽啦!

見到佢 send 黎既地址係:屈臣氏內!有D奇怪咁既?不過既然都已經去到附近(冇錯,我係去到先睇到個詳細地址….face3), 都去聽聽啦!

時間係下午兩點半, 我地先去食野。呢度D點心好一般, 不過就有我好鐘意食既麻蓉飽!但可惜都係唔好食。

因地方問題, 爸爸睇車, 我帶住 Max 去聽講座。佢雖然成日話想走, 唔想聽, 但都陪我到最後一分鐘, 雖然都有頑皮既時候, 但已經算好乖啦!

呢個名為「懷孕媽媽和嬰兒健康免費講座」, 主要講 DHA, 同埋少部份懷孕時需要補充既營養。如果想全面了解懷孕時期食D乜, 或者更多關於BB既健康資訊等, 呢個講座就唔會俾到滿意既答案你啦!!不過又咁岩我前一日先買左盒DHA+EPA黎食, 所以都岩我聽。

lineb_simple_40_0m

20161002_163644_HDR.jpg
聽完講座登記埋會員資料後既禮物包,好多野呀!仲有屈臣氏既紙巾同濕紙巾同埋棉花棒送添!大多數都好實用。

呢次講座針對DHA, 當然就話佢地其中一樣產品: 藻油 DHA 點好點好。

我有睇過一D關於 EPA 對孕婦既負面影響 (參考網站), 但我見外國有非常多既孕婦係食 EPA+DHA 既 supplement!而且比較多文章都冇話孕婦食 EPA 唔好, 反而係話 DHA 最好都係從魚油中汲取。

以下係部份 EPA (同DHA) 對孕婦既好處:

Research has confirmed that adding EPA and DHA to the diet of pregnant women has a positive effect on visual and cognitive development of the baby. Studies have also shown that higher consumption of omega-3s may reduce the risk of allergies in infants.

Omega-3 fatty acids have positive effects on the pregnancy itself. Increased intake of EPA and DHA has been shown to prevent pre-term labor and delivery, lower the risk of preeclampsia, and may increase birth weight. (Source & here)

另外, Omega-3 對哮喘的影響亦係吸引我食魚油既原因!!

Omega-3對氣喘兒童的影響大約十年前一個對澳洲學齡兒童做的研究顯示,每週吃一次魚的兒童其氣喘的發生率比幾乎不吃魚的對照組兒童低。事實上,這一點也不意外。因為EPA抗發炎的特性可以降低氣喘的發生率。尤其EPA可以減低花生四烯酸的生成、抑制白三烯素(leukotrienes) B4, C4, D4, and E4、以及限定IgE(一種白血球因應過敏原而產生的抗體)。

換句話說,EPA可藉由減低發炎反應中的幾個不同標的以達到氣喘引起的呼吸道發炎。另一個較新的研究是來自西澳大利亞懷孕團體。研究對象是一群八歲,分別有氣喘症狀或是沒有症狀的兒童。結果發現有氣喘症狀的兒童其Omega-6 對Omega-3的比例比對照組的兒童高。隨後的研究對象是616位在澳大利亞雪梨作產前檢查時發現小孩可能會有氣喘的母親。結果顯示在母親懷孕時有食用濃縮魚油以及出生後有食用的嬰兒,他們在18個月大時比對照組較少因呼吸有聲音看醫生、半夜咳嗽、或使用支氣管擴張藥。 (資料來源)

魚油減低氣喘發作的原因,是因為魚油當中的EPA,在孕婦懷孕的晚期能降低胎兒的發炎,進而降低寶寶出現發炎的徵兆。這個研究驚人之處,在於孕期抗發炎的效果竟然能夠延續到兒童時期。(資料來源)

「魚油能降低氣喘發生率達63%,也能降低87%過敏性氣喘。」(資料來源)

lineb_simple_40_0m

至於藻油定魚油好?可參考呢篇:

魚油? 藻油? DHA產品大激鬥

「深海魚高水銀!藻油DHA由海藻提煉而成,沒有受到海洋污染! 」最近熱播的廣告中不停提到深海魚受污染的問題,那麼轉食藻油後就可以放心嗎?

先來拆解藻油的成份,筆者發現藻油除了含有豐富的奧米加3(Omega-3)之外,同時亦是提供花生四烯酸(AA) 的奧米加6(Omega-6) 的主要來源之一。當AA進入身體後,會被代謝為前列腺素(PGE)和白血球間素(leukotrienes)這兩種發炎的前驅物,扮演著導致發炎的角色。奧米加6和奧米加3的比例應該最好保持在4:1的水平.,才可發揮其抗發炎的生理作用。一旦體內比例失衡,奧米加3便無法抑制AA,促進發炎反應。因此,大部份藻油DHA只適合成年人服用,不建議嬰幼兒及兒童服用。

魚油會比藻油好嗎?相對而言,魚油的歷史悠久,亦有較多文獻和報告支持,相比近年興起的藻油,有較大的信心保證。作為精明的消費者,選購健康食品應選擇有信譽的食品供應商和歷史悠久的產品。

Plant oils such as flaxseed oil tends to be much cheaper than fish oils, which can also lead to a misconception about ‘value for money’. Because humans aren’t efficient at converting short-chain fatty acids to long-chain fatty acids, plant oils cannot offer the same health benefits as fish oils.

lineb_simple_40_0m

20161001_141626.jpg

上面呢盒就係我自己剛剛買返黎既 Fish Oil。清楚列明 Omega 3, DHA 同 EPA 既含量。而佢所含的 DHA 比 EPA 為多, 比例大約3:1。

EPA及DHA的比例:「比例不完美,效果比較差,」江守山醫師認為成人用的魚油,EPA及DHA的比例應接近1:3,兩歲以下的孩童則應接近1:6,因為孩童體內代謝EPA的機制尚未成熟。

盒內附有一張”STC Test Report”(香港化驗所重金屬測驗報告), 已通過水銀等重金屬測試, 所以我都比較放心而且會選擇繼續食埋佢。

藻油我就唔知係咪真正有效, 但魚油就如上述所講, 歷史悠久, 自然就比較有信心!

呢次講座送的藻油DHA反而冇列明所含DHA有幾多mg, 唯一呢度寫的比較似係:
「每日一粒(200mg) 」
20161004_111448.jpg

食完自己買果盒都會食埋呢盒, 佢有30粒, 可以食到一個月。
我而家27週, 以一日食1~2粒魚油黎計, 當食到4星期, 即係31週, 然後繼續食藻油呢盒至35週。
應該好穩陣啦!?因為有D話食含有EPA既最多食到32週或36週, 咁我食完都係31週!
食哂之後或者會再買…我生第一個都冇刻意補充 DHA, Max 咪一樣眼仔碌碌頭腦精明!不過就係有點哮喘同皮膚嚴重敏感 (而家已經冇乜)。

唔知大家又會點揀呢?
總結我自己就對魚油信心大D!我認為會有效D。
但因為魚油所含的EPA有可能對生BB時產生不良影響 (生產時及產後的凝血功能) , 有D仲話對胎兒唔好添!而且產品既品質亦好重要, 所以會小心揀之餘都會注意下應該食到幾時。

服用DHA時最好係同牛奶、豆漿、雞蛋、魚、豆腐等等含蛋白質比較多既食物一齊食。咁樣先會充分吸收不浪費!

上網睇左好耐, 睇到眼都花了。
最後講下我食左自己買的魚油既感覺, 就係會有少少胃氣”urg”出黎!
我一向都係個胃氣多既人, 食乜都會”urg”, 有時食完野成兩三個鐘都仲會!成日覺得係消化唔到咁!所以呢 D burp 對我黎講好普通!唔知其他人食完係咪都會burp呢!?

lineb_illust_114_1m

♣FOLLOW / CONTACT US : FACEBOOK

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s